Artystycznie i kulinarnie w Ośrodku Kultury
Artystycznie i kulinarnie w Ośrodku Kultury
Na zakończenie wakacji Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Rudnikach we współpracy z firmą COOK&FUN przygotował dla dzieci z gminy wyjątkowe atrakcje. Dzisiejsze zajęcia rozpoczęły się artystycznie. Na uczestników czekały: sznurki, koraliki i drewniane trzymadło. Za pomocą tych narzędzi dzieci zaplatały sznurki w sploty, by w efekcie końcowym uzyskać piękne makramowe liście. Druga część warsztatów była kulinarna. Pani Ania przygotowała pyszne i zdrowe menu dla małych kucharzy. Przekonywała, że drugie śniadanie wcale nie musi być nudne. Jako pierwszy został przygotowany koktajl ze świeżych owoców i wody kokosowej. Słodycze wcale nie muszą być niezdrowe. Na dowód tej tezy dzieci przygotowały pyszny zbożowy baton pełen orzechów, daktyli, żurawiny połączonych miodem i masłem koksowym, a odpowiednikiem kremu czekoladowego był czekolady hummus z ciecierzycy. Największym zainteresowaniem cieszyło się danie warzywne spring rolls. Podział pracy przy tym daniu był równy. Na początku mali kucharze starannie kroili świeże warzywa, min. paprykę, ogórka, sałatę i rzodkiewkę, by później zawinąć je w ryżowy papier. Wszystkie przekąski były palce lizać.