Produkty kulinarne
Produkty kulinarne to jedna z dwóch podstawowych grup produktu lokalnego, które możemy wyróżnić na naszym terenie. Produkt lokalny to wyrób czy usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu, produkowana w sposób nie masowy i przyjazny dla środowiska z surowców lokalnie dostępnych. Produkt lokalny staje się wizytówką regionu poprzez wykorzystanie jego specyficznego i niepowtarzalnego charakteru oraz angażowanie mieszkańców w rozwój przedsiębiorczości lokalnej.
Niepowtarzalność tradycyjnych produktów wynika z prostoty, gdyż kilkadziesiąt lat temu ludzie wykorzystywali najprostsze surowce, które rodziła uboga ziemia. Żywność wytwarzana z naturalnych składników, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów i receptur, charakteryzuje autentyczność, oryginalność smaku oraz kontrolowane pochodzenie.
Z produktem nierozerwalnie związany jest jego wytwórca, który dzięki niemu realizuje swoją pasję i staje się współtwórcą lokalnej tradycji.
W grupie „Produkty kulinarne” nasza gmina może pochwalić się wieloma produktami nagrodzonymi w wojewódzkim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”.
WYKAZ PRODUKTÓW DZIEDZICTWA KULINARNEGO:
Alkohole
Nalewka "Aroniówka Szumigłówka" - Wanda Czech z Żytniowa
Owoce aronii wspomagają odporność i chronią przed infekcjami oraz nowotworami. Nalewka zmniejsza ryzyko zawału serca i obniża ciśnienie.
Pigwówcówka z Faustianki - Dariusz Bryś
Nalewka z owoców pigwowca, o pięknym słomkowo - żółtym kolorze, wspaniałym aromacie i ciekawym smaku. Pigwowiec uprawiany jest we własnym gospodarstwie w dwóch odmianach.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - Dariusz Bryś z Faustianki
Nalewka o pięknym słomkowym kolorze, o ciekawym aromacie i smaku. Prosty do przygotowania trunek, jest idealny na chłodne jesnienne i zimowe dni.
Wino Kaczmarka - Jan Kaczmarek z Odcinka
Wino o pięknym rubinowym kolorze i intensywnym jeżynowym bukiecie. Wytwarzane jest na bazie naturalnych surowców - dzikie jeżyny oraz studzienne, niechlorowana woda z dodatkiem szlachetnych drożdży do win czerwonych. Powstaje w wyniku fermentacji moszczuu jeżynowego. Dla uzyskania lepszej barwy i intensywniejszego smaku i bukietu dodaje się do niego niewielką ilość wina z bzu czarnego.
"Wino z Utraty" - Irena Komorowska z Rudnik
Wino gronowe, powstaje w wyniku fermentacji moszczu z winogron ciemnych. Ma piękną czerwoną barwę, owocowy bukiet i słodki smak.
Nalewka brzoskwiniowa - Marianna Wróbel z Dalachowa
Smakuje wybornie, a im dłużej stoi tym większych nabiera walorów smakowych oraz większej mocy.
Ciasta
Ciasto babci Zosi - Ilona Walacik z Wytoki
Ciasto robione jest głównie z kaszy mannej i koziego mleka. Produkt jest łatwy w wykonaniu i zawiera dużo właściwości odżywczych.
Soczysty jabłecznik - Renata Kałuża z Wytoki
Placek tani, łatwy w wykonaniu, pochłania mało czasu. Nie jest dostępny w sklepach i cukierniach. Można go przechowywać kilka dni i zawsze będzie smakował świeżo.
Faworki z Żytniowa - Halina Janicka
Drożdżowe faworki posiadają niepowtarzalny smak, a przy tym są bardzo smaczne. Są produktem w pełni naturalnym, bez konserwantów. Smażone na głębokim oleju przez około 15 minut.
Makowe bułeczki wigilijne - Cecylia Szczerbak z Żytniowa
Maślane bułeczki z makiem o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Miody
Miód z mleczy - Bogusława Kaczmarek z Odcinka
Produkt powstaje z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem cukru, wody i soku z cytryny. Miód o złocistej barwie i półpłynnej konsystencji. Charakteryzuje go lekko kwiatowy zapach oraz słodki smak. Posiada liczne właściwości lecznicze. Rozcieńczony wodą mineralną stanowi doskonały i zdrowy napój chłodzący. Ponadto jest idealnym dodatkiem do ciast, np. do masy makowej.
Miód rudnicki pszczeli - Andrzej Krzak z Rudnik
Różnego rodzaju miody (m.in. akacjowy, spadziowy, lipowy) zachwycają niezwykłym smakiem, kolorytem i konsystencją (www.miody-rudnickie.pl).
Napoje bezalkoholowe
Sok z czarnego bzu - Bogusława Kaczmarek z Odcinka
Piękny, ciemnorubinowy kolor, słodki smak z charakterystyczną goryczką. Rozcieńczony w ciepłej wodzie lub herbacie stanowi pyszny napój rozgrzewający. Doskonały środek przeciw przeziębieniom, działa napotnie, obniża ciśnienie.
Słoneczny sok jagodowy - Bogusława Kaczmarek z Odcinka
Sok o konsystnecji gęstego syropu, pięknej, ciemnorubinowej barwie, słodkim smaku i zapachu surowych jagód. Zimą, dodany do gorącej herbaty, jest domowym lekarstwem na przeziębienia.
Sok brzozowy - Alina Kaczmarek z Odcinka
Sok pozyskany wczesną wiosną z galęzi lub pnia brzozy. Doskonały jako środek wzmacniający organizm po zimie i jako środek oczyszczający krew. Zewnętrznie może być stosowany do mycia włosów.
Produkty zbożowe
Chleb rudnicki - Piekarnia Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" z Rudnik
Chleb na zakwasie (bez polepszaczy) z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Bardzo długo zachowuje świeżość.
Chleb na tle - Halina Jachymska z Dalachowa
Chleb ten jest domowego wypieku. Długo utrzymuje świeżość przy czym jest smaczny i zdrowy. Istnieje możliwość dodania ziaren pszenicy, słonecznika czy też siemienia.
Chleb tradycyjny - Marianna Wróbel z Dalachowa
Chleb na tle z pieca - Bożena Chęcińska z Chwił
Chleb żytni na zakwasie, bez ulepszaczy, wypiekany tradycyjnie w piecu sabatnikowym opalanym drewnem.
Produkty mięsne
Bigos grzybowy z Rudnik - Janina Pawlaczyk
Produkt powstaje w wyniku połączenia czterech składników: grzybów, ogórków kiszonych, swojskiej kiełbasy oraz cebuli. Całość uzupełnia przecier pomidorowy. Cechą charakterystyczną tej potrawy jest brak jakichkolwiek przypraw. Jego niepowtarzalny smak i aromat powstaje podczas długiego podsmażania w przykrytym rondlu. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Bigos polski - Janina Pawlaczyk z Rudnik
Tradycyjna potrawa charakterystyczna tylko dla kuchni polskiej. Mieszanka słodko - kwaśnych smaków, tłustych mięs, kapusty, aromatycznych grzybów i przypraw. Bez tej potrawy żadne rodzinne święto nie jest ważne.
Salceson biały - Izabela Stasiak z Dalachowa
Odpowiedni dobór przypraw oraz naturalny tucz świń wpływa na niepowtarzalny smak produktu. Jest potrawą całkowicie naturalną, bez dodatku konserwantów.
Kiełbasa wiejska - Wacław Sieja z Żytniowa
Dzięki odpowiedniemu tradycyjnemu procesowi przyrządzania posiada niepowtarzalne walory smakowe. W osłonce naturalnej, powierzchnia batonu ciemnobrązowa, lekko pomarszczona, batony odkręcone w kiełbaśnicach, pozostawione w zwojach.
Szynka swojska - Marianna Wróbel z Dalachowa
Charakteryzuje się delikatnym smakiem, z wyczuwalną nutą czosnku oraz zapchem uzyskanym podczas wędzenia. Mięso soczyste i kruche.
Szynka jabłkowa - Jerzy Wilk z Młynów
Szynka peklowana w zalewie solno-jabłkowej, co nadaje jej wspaniały jabłkowy aromat. Wytwarzana ze zwierząt z własnej hodowli i jabłek z własnego sadu.
Przetwory z warzyw i owoców
Sałatka ogórkowa - Renata Kałuża z Wytoki
Podstawowym składnikiem produktu są ogórki, pokrojone w plasterki, dodatkowymi składnikami są m.in. cebula, marchew, natka pietruszki, pomidor. Wszystkie dodane warzywa są odpowiednio pokrojone, końcowy wygląd sałatki przyciąga wzrok ze względu na swoje kolory. Wszystkie składniki pohodzą z własnego ogródka i są nawożone naturalnymi nawozami.
Węgierki w zalewie octowej - Marianna Rzepka z Odcinka
Słodko - kwaśny smak, wspaniały śliwkowy aromat. Produkt wykorzystywany jako zakaka do wódki.
Dżem jarzębinowo - dyniowy - Bogusława Kaczmarek z Odcinka
Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa oraz wypieków. Dżem o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku i żółtej barwie, której intensywność zależy od gatunku użytej dyni. Zawiera dużo karotenu i reguluje pracę jelit.
Śliwki w occie - Teresa Gońda z Dalachowa
Śliwki węgierki w occie mają oryginalny słodko - kwaśny smak. Istnieje możliwość stosunkowo długiego przechowywania bez konieczności pasteryzacji. Składniki pochodzą z domowego ogródka.
Kapusta kiszona "Gładyszówka" - Edward Gładysz z Bobrowy
25-letnia tradycja wytwarzania, dobra jakość, wyjątkowe cechy i właściwości - wynikają ze stosowania dawnych metod produkcji.
Powidła z dyni, jabłek i pigwy - Marianna Wróbel z Dalachowa
Niezwykle smaczny i zdrowy dodatek do pieczywa czy ciast. Owoce gotowane są oddzielnie, następnie przegniatane przez sito i łączone. Produkt w pełni naturalny. Łagodna dynia wspaniale harmonizuje z kwaskowatymi jabłkami i cytrusową pigwą, co tworzy oryginalny smak.
Powidła jabłkowe - Jerzy Wilk z Młynów
Powidła z jabłek typu papierówka wytwarzane naturalnie bez jakichkolwiek dodatków (bez cukru!).
Przecier z płatków dzikiej róży - Bogusława Kaczmarek z Odcinka
Konsystencja dżemu-marmolady, czerwono-buraczkowa barwa i silny zapach róży to cechy charakterystyczne tego produktu.Może słuzyć jako dodatek smakowy lub ozdoba do wypieków.
Sery
Ser babci Stasi - Anna Kulig z Żytniowa
Ser nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Mleko uzyskiwane jest z hodowli krów tradycyjną paszą. Zwierzęta wypasane są na łąkach, które uprawiane są w sposób ekologiczny, by uzyskać naturalny smak mleka . Ser jest idealny do kanapek, a także świetnie sprawdza się jako dodatek do tostów czy zapiekanek.
Ser biały sołtyski Gosi - Małgorzata Gawłowska z Odcinka
Ser o lekko kremowej barwie, wilgotny, nie kruszy się, dobrze się kroi.
Lokalna żywność stanowi bogactwo smakowe naszego regionu. Przyczynia się również do rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej. We współczesnym świecie, w którym dominuje żywność produkowana na skalę masową, zaspokaja potrzebę tęsknoty za prawdziwym smakiem.
Na terenie naszej gminy są z pewnością osoby, które mogłyby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne czy rękodzielnicze szerszej grupie społecznej. Wszystkich którzy są zainteresowani w/w tematem prosimy o kontakt z Domem Kultury w Rudnikach, tel. 034 35-95-068, e-mail: .